Publikováno: 6.3.2015 00:00
Autor: EuroExpo
Již 18. rokem se ve dnech 22. - 24. dubna letošního roku bude konat mezinárodní gastronomický veletrh Víno&Delikatesy, na výstavišti v Praze Holešovicích. Tento veletrh bych který byl dříve známý pod názvem Víno&Destiláty probíhá tři dny a každný den je jinak tématicky zaměřen.
Každý den je určen zemi či společnosti, která představí svá vína či delikatesy návštěvníkům veletrhu, kterými jsou sommeliéři, majitelé hotelů a restaurací a v neposlední řade milovníci dobrého vína a delikates. Čas od 11 hodin do 14 hodin je vždy pouze pro profesionály z gastronomie a od 14 hodin do 20 hodin je určen pro širokou veřejnost.
Tradičně první den veletrhu je označován „Den moravských vín“, kdy návštěvníci jsou zváni ke stánkům moravských vinařů, aby ochutnali letošní vína a mohli je porovnat s ročníky předchozími. Je to oslava a představení moravských vinařů a jejich špičkových výrobků, které návštěvníci mohou ochutnat přímo od výrobců.
V rámci prvního dne dojde rovněž k vyhlášení vítězů soutěže vín o Zlatý pohár veletrhu Víno&Delikatesy. Ceny předává premiér republiky a ministr zemědělství ČR. Tento tuzemsky zaměřený den doplní Setkání velvyslanců a obchodních radů s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou u kvalitních tuzemských vín a regionálních delikates. Tady se členové diplomatického sboru budou moci přesvědčit o kvalitě tuzemských výrobků. O nich budou nejen informováni ale mohou je i ochutnat a ty nejlepší pak propagovat ve svých zemích.
O zbývající tématicky zaměřené dny v letošním roce projevily zájem obchodní zastoupení Maďarska a Itálie sídlící v Praze.
Druhý den „Den vín a delikates z Maďarska“ bude zaměřený na dovážená maďarská vína a delikatesy a zástupci jednotlivých společností představí celý sortiment produktů od známé maďarské „čabajky“ až po méně známá tokajská vína.
Závěrečným dnem veletrhu bude „Den vín a delikates z Itálie“, kdy ve spolupráci se známým italským magazínem La Cucina Italiana představí italští vystavovatelé sortiment italských vín a delikates.
Jak vznikají tématické dny na veletrhu?
Impulsem je vždy nějaká poptávka či nabídka dané země či společnosti.
Např. v letošním roce se maďarská obchodní komora rozhodla pro prezentaci maďarských vín a delikates v Praze díky navyšující se poptávce po produktech dovážených z Maďarska. Pro třetí den se skupina vinařů a na ně navázaní producenti prosciutta ,oliv, olejů a dalších pochutin rozhodla pro prezentaci v Praze. Díky kontaktům, které máme s časopisem La Cucina Italiana, byla paní Reimitzová, majitelka časopisu, ochotna navštívit na ambasádě italského velvyslance. Pan velvyslanec slíbil akci i zaštítit a Den slavnostně zahájit. Na Den italských vín a delikates se rovněž navázaly některé italské restaurace v Praze, které na veletrhu předvedou své kulinářské umění.
Nová značka kvality TOP DELIKATESA
V rámci veletrhu je udělována nová značka kvality nejen na tuzemské, ale i na importované produkty, což jiná ocenění neumožňují. Zahraniční produkty mohou toto ocenění kvality nejen získat, ale vítězné produkty spolu s tuzemskými rovnou propagovat na veletrhu. A to nejdůležitější je, že tyto delikatesy mohou návštěvníci na veletrhu ochutnat. Tuto značku Top Delikatesa, v loňském roce obdrželo více jak 50 produktů a v letošním roce očekáváme nejméně stejný počet ocenění. Tato značka kvality, kterou jsou certifikované výrobky označeny, totiž navyšuje poptávku po oceněných produktech a přivádí nové zákazníky.
V letošním roce budou mít návštěvníci šanci nově oceněné produkty ochutnat přímo na veletrhu ve společném stánku TOP Delikatesa a v dalších stáncích označených touto značkou.